Schouderluxatie

 
Schouder uit de kom is een betrekkelijk veel voorkomend letsel. Het gebeurt bij sporten zoals ijshockey, voetbal, paardrijden, ski? schaatsen, worstelen.

Oorzaken 1. Wanneer een sporter valt, strekt hij automatisch zijn arm uit om zijn lichaam te beschermen. Wanneer de val zo door zijn arm gebroken wordt, treedt de luxatie op. 2. Een directe val op de zijkant van de schouder. 3. De arm wordt door een tegenstander, bij voorbeeld bij handbal, tegengehouden, waardoor die met kracht naar achteren en naar buiten gestrekt wordt, zodat een luxatie optreedt.

Indeling 1. De luxatie naar beneden-voor komt het meest voor. Dit soort neigt tot recidiveren. 2. Een luxatie naar achteren is ongewoon en moeilijk te diagnosteren.

Verschijnselen

1. Lange pees van de biceps 2. Gewrichtskapsel 3. Huidcontour bij een gedisloceerde schouder 4. Normale huidcontour 5. Acromion 6. Acromio-claviculair gewricht 7. Clavicula 8. Processus coracoideus 9. Gewrichtsholte 10. Kop van de humerus 11. Humerus

figuur 1. Luxatie van de schouder naar voren en naar beneden. Voordat een dergelijke schouderluxatie kan plaatsvinden, moet ernstig letsel aan de weke delen in de omgeving van het grewricht optreden.  

Behandeling De sporter moet onmiddellijk een arts bezoeken.

Klik hier voor de trainingsoefeningen

Genezingstijd en complicaties